mandag 6. september 2010

Må man ha hvit hud for å være norsk?


I artikkelen "nøkkelen til det norske" står det om en gutt som er norsk men har litt mørkere hudfarge enn andre her i Norge. Denne gutten det står om, som er datteren til henne som skriver, startet i 1.klasse og fikk et ekstra skjema som het "skjema for minoritetsspråklige". Gutten var norsk og morsmålet var norsk men det ble ikke respektert. På norsk tekstene fikk han bedre karakter enn mange av de andre norske barna men fortsatt ble han satt i en annen gruppe der de skulle lære bedre norsk. Til slutt, etter at moren hadde snakket med rektor og lærere på skolen så hadde dem ingen begrunnelse for at han var i denne minoritets gruppen. Dette sier litt om hvordan noen skoler forskjellsbehandler barn pågrunn av at de har en mørkere hudfarge.
Å lese dette minte meg om det Nasim Karim snakket om på forfatterbesøket. Henne har også et norsk barn som går på barneskolen. Han er ikke noe annet enn norsk han heller, og han har norsk som morsmål. Han ble en dag tatt ut og fikk spørsmålet "blir du slått hjemme?". Dette endte med at Nasim flyttet sønnen til en annen skole.
Sammenligner man disse to episodene så går begge ut på forskjellsbehandling pga hudfarge. Jeg selv syntes dette er utrolig urettferdig. Dette kan trekke ned selvtilliten til små barn og da kan det være vanskelig å trives. Det spørsmålet de stilte sønnen til Nasim syntes jeg er et unødvendig spørsmål. Men disse minoritetsgruppene der man lærer bedre norsk kan være veldig nyttige. Men de trenger ikke å ta med folk som snakker rent norsk, har bodd i Norge lenge og er helt norske. De kan heller gå fram og spørre eller undersøke om hvor lenge de har bodd i Norge og spørre om de faktisk har norsk som morsmål.

1 kommentar:

  1. Veldig bra Martine. Jeg liker måten du skriver på og synes at sammenligningen din var bra!

    SvarSlett